Η Γαστούνη, η «καρδιά» του Ηλειακού Κάμπου, φιλοξένησε στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο , την Ημερίδα με θέμα «Το γάλα, η παραγωγή του, τα οφέλη του και το μέλλον στη Δυτική Ελλάδα στη μετά Covid-19 εποχή».
Στην Ημερίδα όπου τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ομιλητές ήταν ο καθηγητής Οικονομικών Δρ. Ξενοφών Βεργίνης, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Παύλος Σατολιάς, η κτηνίατρος κ. Παναγιώτα Σκουρφούντα και ο πρόεδρος του ΔΣ Δήμου Πηνειού, ιατρός –γαστρεντερολόγος κ. Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, Χαιρετισμούς απηύθυναν ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Διονύσης Καλαματιανός, ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ κ. Μ. Κατρίνης, ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος, η Γεν. Γραμματέας ΥπΑΑΤ κ. Χριστιάνα Καλογήρου , ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Κοροβέσης και ο οικονομολόγος και πρόεδρος ΝΟΔΕ βορείου Τομέα Αττικής κ. Χρ. Σούλης.
Ο κύριος ομιλητής, ο καθηγητής κ. Ξενοφών Βεργίνης, στην χειμαρρώδη και τεκμηριωμένη ομιλία του που καθήλωσε το κοινό, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην στήριξη του αγρότη από την πολιτεία αλλά και στην ανάγκη να οργανωθεί και ο ίδιος ο παραγωγός και να εκπαιδευτεί σύμφωνα με τις νέες τεχνολογίες.
Συντονιστές ήταν ο Πρόεδρος ΝΠ Πολιτισμού κ. Δημήτρης Ηρ. Βασιλόπουλος και η δημοσιογράφος- επικοινωνιολόγος κ. Χριστίνα Βάγγαλη.
Χαιρετισμός Δημάρχου Πηνειού
Ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος στον χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων: «Αυτό το υψηλής θρεπτικής αξίας προϊόν φθάνει στα σπίτια μας μέσα από τις ακάματες προσπάθειες των κτηνοτρόφων μας.
Στον Δήμο Πηνειού στηρίζουμε και τιμούμε τους έλληνες αγελαδοτρόφους και αιγοπροβατοτρόφους την ισχυρή ομάδα του πρωτογενούς τομέα.
Οφείλουμε ένα «ευχαριστώ» στους αγωνιστές που συνεχίζουν να παράγουν αυτό το σπουδαίο διατροφικό προϊόν και αξίζουν την έμπρακτη στήριξη του Κράτους. Η στήριξη των γαλακτοπαραγωγών μας αποτελεί κατ’ επέκταση στήριξη των καταναλωτών και της ελληνικής οικονομίας.
Στον Δήμο Πηνειού, δραστηριοποιούνται αρκετές μονάδες επεξεργασίας γάλακτος και παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, κάποιες από αυτές καθετοποιημένες, επιχειρήσεις με αναπτυξιακή προοπτική.
Όλες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό : επεξεργάζονται ντόπιο και όχι εισαγόμενο και ελληνοποιημένο γάλα. Το γάλα που παράγεται στον τόπο μας είναι ποιοτικότερο και πιο εύγευστο από το εισαγόμενο, λόγω του κλίματος και των εξαιρετικών ζωοτροφών που παράγονται στον Ηλειακό Κάμπο. Το άριστης ποιότητας προϊόν τους επιβραβεύεται καθημερινά από το καταναλωτικό κοινό της Ηλείας. Απαιτείται άμεσα η δημιουργία ισχυρών κινήτρων για νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με τη ζωική παραγωγή, ισχυρή αρχική επιχορήγηση, απαλλαγή από κάθε φορολόγηση και καταβολή ελάχιστου ποσού ασφαλιστικής εισφοράς».