Οριστική λύση στο χρονίζων και μείζον πρόβλημα της υδροδότησης της Γαστούνης και του Λευκοχωρίου με επαρκές και καθαρό πόσιμο νερό, έδωσε  ο Δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος, κάνοντας έτσι πράξη άλλη μία δέσμευσή του. Σε περίπου τέσσερις μήνες, το Πάσχα του 2023 οι κάτοικοι των δύο περιοχών θα έχουν επιτέλους στη διάθεσή τους καθαρό, πόσιμο νερό.

Σήμερα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου υπεγράφη από τον Δήμαρχο Πηνειού κ. Ανδρέα Μαρίνο και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της αναδόχου εταιρείας «SYCHEM Α.Ε» κ. Αλέξανδρο Υφαντή   η  σύμβαση   για εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας νερού (προϋπολογισμού 309.000 ευρώ πλέον 74.160 ευρώ ΦΠΑ ) σε ιδιόκτητο οικόπεδο του Δήμου δίπλα στον υδατόπυργο Γαστούνης. Να σημειωθεί ότι οι προεργασίες στο οικόπεδο ήδη έχουν ξεκινήσει.

«Πίστεψα και πάλεψα για το έργο»

Ο Δήμαρχος κ. Ανδρέας Μαρίνος ιδιαίτερα συγκινημένος λίγο πριν την υπογραφή δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο διεθνής ηλεκτρονικός ανοικτός διαγωνισμός για την «Προμήθεια Διυλιστηρίου Γαστούνης», ανέδειξε ανάδοχο μία αξιόπιστη και διεθνούς κύρους εταιρία κατασκευής εξειδικευμένων συστημάτων επεξεργασίας νερού με πολλά έργα στο ενεργητικό της, την «SYCHEM Α.Ε» και το Πάσχα οι κάτοικοι της Γαστούνης και του Λευκοχωρίου  θα πίνουν επιτέλους καθαρό νερό. Στόχος μας είναι το ίδιο να ισχύσει για όλες τις κοινότητες του Δήμου Πηνειού. Είναι διακαής πόθος όλων. Είμαι συγκινημένος γιατί πίστεψα και πάλεψα για το έργο αυτό. Ευχαριστώ την Τεχνική Υπηρεσία και τον εκάστοτε Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτό το μεγάλο έργο. Ως πρόεδρος της ΔΕΥΑ Δήμου Πηνειού που αποτελεί τον καθολικό διάδοχο του Δήμου για θέματα ύδρευσης και αποχέτευσης τονίζω ότι θα υπηρετήσουμε τον κόσμο και από αυτή την έπαλξη. Αυτή η νεοσύστατη Επιχείρηση αποδεικνύει ότι βρίσκεται στην υπηρεσία των δημοτών της και φιλοδοξούμε να είμαστε συνεπείς στην δέσμευσή μας για μείωση των τελών ύδρευσης όταν και εφόσον έρθει ο χρόνος».

Υπερσύγχρονη μονάδα

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου «SYCHEM Α.Ε» κ. Αλέξανδρος Υφαντής τόνισε μεταξύ άλλων ότι «μέχρι το Πάσχα θα έχει εγκατασταθεί στο ιδιωτικό οικόπεδο του Δήμου Πηνειού όπου βρίσκεται ο υδατόπυργος μια υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας νερού, η μοναδική στην Ελλάδα, η οποία θα παρέχει απολύτως πόσιμο νερό σύμφωνα με την ισχύουσα υγειονομική διάταξη του ελληνικού κράτους».

Έργο ζωής

«Έργο ζωής» το χαρακτήρισε η πρόεδρος της ΤΚ Γαστούνης κ. Μαρία Μητσοπούλου συμπληρώνοντας: «Ήταν στόχος του Δημάρχου Πηνειού από την πρώτη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα και τελικά ύστερα από αγώνες το πέτυχε. Άλλη μια δέσμευσή του γίνεται πράξη»

Ο πρόεδρος του Λευκοχωρίου κ. Αθ. Δρούλιας απόλυτα ικανοποιημένος από την δήλωση του Δημάρχου για υδροδότηση και του όμορου της Γαστούνης χωριού δήλωσε: «Δήμαρχε εκ μέρους όλων των κατοίκων σε ευχαριστώ, γιατί κάνεις πράξη άλλη μία δέσμευσή σου. Το νερό είναι για όλους μας ζωή και επιτέλους θα έχουμε πόσιμο νερό στο χωριό μας». Μέλημα του κ. Ανδρέα Μαρίνου όπως άλλωστε τόνισε ο ίδιος είναι να υπάρχει πόσιμο νερό σε όλες τις ΔΕ του Δήμου Πηνειού.

Ηλεκτρονικός έλεγχος

Σε ότι αφορά τεχνικά θέματα: Η επεξεργασία νερού θα γίνεται με τη μέθοδο της οξείδωσης σιδήρου, μαγγανίου & αμμωνίας  με την χρήση του απολυμαντικού υποχλωριώδους νατρίου και φίλτρανση με πολυστρωματικά φίλτρα τα οποία περιέχουν ανθρακίτη και χάλικες χαλαζία  ωριαίας παραγωγής 150m3 επεξεργασμένου νερού σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές – με σκοπό την παροχή, επί 24ώρου βάσεως, νερού κατάλληλου για πόση από τους κατοίκους. Η μονάδα που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, θα ελέγχεται από ειδικό ηλεκτρονικό πίνακα για την απόλυτη  προστασία της, ενώ θα σταματά μόνο για συντήρηση-καθαρισμό. Η παραγωγή των 3.600 κ.μ πόσιμου νερού θα είναι η ελάχιστη ημερήσια παραγόμενη ποσότητα.  Αυτό σημαίνει ότι ο προμηθευτής είναι υποχρεωμένος να εξασφαλίσει για κάθε 365 ημέρες πλήρους εργασίας τουλάχιστον 1.314.000 κυβικά μέτρα παραγόμενου πόσιμου νερού. Το τελικά παραγόμενο νερό, θα είναι απολύτως κατάλληλο προς πόση, σύμφωνα με την ισχύουσα υγειονομική διάταξη του ελληνικού κράτους.

Παρόντες στην υπογραφή της σύμβασης: ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Σπύρος Βασιλείου, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Γ.Κολοκατίνης, Ν.Γεωργόπουλος και Σ. Μάλλιαρης, οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Γαστούνης κ. Μαρία Μητσοπούλου και Λευκοχωρίου κ. Αθ. Δρούλιας, η προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Δ. Τσάφα, ο συνεργάτης της κ. Α. Γιαννικόπουλος, εκπρόσωποι εταιρειών συνοδών έργων, η αντιπρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηλείας κα Έλσα Τσαγκανού – Κωστοπούλου και ειδικοί συνεργάτες του Δημάρχου και του προέδρου της αναδόχου εταιρείας..