Το εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού Γαστούνης –Βαρθολομιού, η μεγαλύτερη παρέμβαση για την προστασία του περιβάλλοντος στον Δήμο Πηνειού, ξεκίνησε την λειτουργία του ύστερα από 23 χρόνια εγκατάλειψης και βανδαλισμών, ενώ παράλληλα αποκαθίσταται το σοβαρό πρόβλημα των δύο ασυνεχειών  στους αγωγούς Βαρθολομιού αποτέλεσμα αδιαφορίας και αδράνειας της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος που πραγματοποίησε μαζί με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γ. Κολοκατίνη, αυτοψία στο έργο αποκατάστασης ασυνεχειών, δήλωσε:

«Από την προηγούμενη δημοτική αρχή παραλάβαμε ένα εγκαταλελειμμένο  και ερειπωμένο εργοστάσιο που είχε βανδαλισθεί. Επιπλέον ο αγωγός Βαρθολομιού  ήταν άχρηστος αφού δεν  λειτουργούσε λόγω των ασυνεχειών και των αντίστροφων κλίσεων  που υπήρχαν όπως διαπιστώθηκε από βιντεοσκόπηση που διενεργήσαμε μέσω εταιρίας. Ασυνέπεια λόγων και ασυνέχεια έργων της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.

Δώσαμε τιτάνιους αγώνες και σήμερα ύστερα από 23 χρόνια, στο εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού γίνεται ορθολογική περιβαλλοντική διαχείριση των αστικών λυμάτων. Το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης της Γαστούνης και τα αντλιοστάσια λειτουργούν. Έχουν εκδοθεί  από την Δ.Ε.Υ.Α. Δήμου Πηνειού  ανακοινώσεις, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες ότι μπορούν αλλά και οφείλουν βάσει νόμου να συνδεθούν με το δίκτυο. Οι δύο ασυνέχειες που κληρονομήσαμε  και που εντοπίστηκαν στη Γαστούνη στην συμβολή των οδών Μερσίνας – Αρχαίας Ήλιδος και Χαλκιοπούλου – Στρατηγού Σισίνη , βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης και σταδιακά θα υπάρχει η δυνατότητα να συνδεθούν βόρειες, βορειανατολικές και βορειοδυτικές περιοχές. Τα τέλη συνδέσεων αποχέτευσης λυμάτων είναι ελάχιστα μπροστά στο μέγιστο όφελος. Θέσαμε σε λειτουργία το εργοστάσιο του βιολογικού, ένα έργο ταγμένο ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και την προστασία του περιβάλλοντος».

 

Σοβαρό πρόβλημα οι δύο ασυνέχειες

 

Σχετικά με τις δύο ασυνέχειες εκπρόσωπος της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο αποκατάστασής τους δήλωσε:

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με δύο ασυνέχειες στον αγωγό του βιολογικού καθαρισμού. Υπάρχει ο βαρυτικός αγωγός που μεταφέρει τα λύματα στο αντλιοστάσιο και ο καταθλιπτικός που τα προωθεί και τα φέρει πάλι πίσω ώστε με φυσική ροή να κατευθυνθούν στον βιολογικό. Το πρόβλημα που υπάρχει εδώ στη διασταύρωση του Δημαρχείου είναι ότι και οι δύο αγωγοί είναι τερματισμένοι  στο ίδιο φρεάτιο! Αυτό σημαίνει ότι τα λύματα με τον βαρυτικό πηγαίνουν στο αντλιοστάσιο και επιστρέφουν πάλι στο φρεάτιο με αποτέλεσμα να κάνουν κύκλο! Η σύνδεση έπρεπε να είχε γίνει σε άλλο φρεάτιο που βρίσκεται λίγα μέτρα μακρύτερα, κάτι που όμως που δεν έγινε όταν έπρεπε. Εμείς τώρα προσπαθούμε να συνδέσουμε τον καταθλιπτικό αγωγό με το φρεάτιο που βρίσκεται προς την μεριά του Δημαρχείου ούτως ώστε να πέφτουν εκεί τα λύματα που θα έρχονται από το αντλιοστάσιο και με φυσική ροή να καταλήγουν στον βιολογικό.

Υπάρχει όμως και δεύτερη ασυνέχεια στη διασταύρωση των οδών Αρχαίας Ήλιδας και Μερσίνας. Εκεί έχουν φέρει τον αγωγό για δύο οικοδομικά τετράγωνα μέχρι την οδό Αρχαίας Ήλιδας και στο ίδιο ύψος που είναι ο βαρυτικός αγωγός έχουν συναντήσει τον αγωγό του Κακοταρίου. Έτσι  δεν μπορούν να συνδεθούν με το φρεάτιο. Η εταιρεία μας ανέλαβε να διορθώσει αυτές τις δύο ασυνέχειες και εκτιμώ ότι σε λίγες μέρες θα έχουν αποκατασταθεί ώστε να ακολουθήσουν οι συνδέσεις».