Την πρώτη του συνεδρίαση ενόψει της αντιπυρικής περιόδου πραγματοποίησε σήμερα το πρωί στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου της Γαστούνης,  το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πηνειού με βασικό αντικείμενο τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων και την συνεργασία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν οι δράσεις πυροπροστασίας καθώς και τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας, όπως η διασφάλιση εύκολης διάβασης των οχημάτων της ΠΥ από αγροτικούς δρόμους,   ο καθαρισμός ελαιώνων και οικοπέδων από χόρτα και άλλα εύφλεκτα αντικείμενα, η προστασία του δάσους των Θινών, η μέριμνα για τους πυροσβεστικούς κρουνούς κ.α.

Επίσης, καταγράφηκαν τα μέσα που διατίθενται προς ενίσχυση του έργου των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και συμφωνήθηκαν δράσεις που θα ενισχύσουν την πορεία υλοποίησης του αντιπυρικού σχεδιασμού του Δήμου Πηνειού. Ακόμη τονίστηκε η σημασία της συνεργασίας Πυροσβεστικών Δυνάμεων με αγρότες που διαθέτουν γεωργικά μηχανήματα και με ιδιώτες ιδιοκτήτες βαρέων οχημάτων οδοποιίας.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος κ. Ανδρέας Μαρίνος , «η πρόληψη και οι συνέργειες είναι βασικές προϋποθέσεις ώστε η αντιπυρική περίοδος να κυλήσει με τα λιγότερα προβλήματα, όπως συνέβη και πέρυσι», ενώ συνεχάρη την Διοίκηση και τους άνδρες της  Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδος , Λεχαινών και Πύργου για το έργο που επιτελούν. Ειδική αναφορά έγινε και για την Ομάδα Εθελοντών Πυρόσβεσης «Ο Πηνειός», στα στελέχη της οποίας ο κ. Μαρίνος απένειμε τα εύσημα. Παράλληλα ο  Δήμαρχος τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης του ποσού  των περίπου 220.000 ευρώ που υπάρχει στο «Ταμείο Μολυβιάτη» από το 2007 ενώ ανακοίνωσε ότι τα τρία πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου θα βρίσκονται πλέον σε ένα σημείο (πίσω από το παλαιό Δημαρχείο) και θα είναι πάντα σε ετοιμότητα.

Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού μετείχαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και εθελοντικών οργανώσεων από τους οποίους έγιναν σημαντικές επισημάνσεις και τοποθετήσεις.

Παρόντες ήταν: ο Δήμαρχος κ. Ανδρέας Μαρίνος, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Ν. Μαφρέδας, (απουσίαζε για λόγους υγείας ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Γ. Καραμπίνης), ο αστυνόμος Β’ κ. Δρακόπουλος Νικ. Διοικητής ΑΤ Πηνειού, ο Διοικητής της ΠΥ Αμαλιάδας αντιπύραρχος κ. Κων. Χριπάτσιος, ο πυραγός κ. Παπούλιας Χαράλαμπος από την ΠΥ Λεχαινών, ο κ. Σούλης Ιωάννης εκπρόσωπος της ομάδας εθελοντών, ο κ. Κ. Μπαλκάμος Τμήμα Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Ηλείας, ο κ. Μποβολέτης Βασίλειος Δασάρχης Αμαλιάδας και εκπρόσωπος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.