Εποικοδομητική και γόνιμη ήταν η συζήτηση που έγινε στα πλαίσια σύσκεψης κυβερνητικού κλιμακίου με την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος και τον Δήμο Πηνειού.
Η ουσιαστική 70λεπτη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ΔΣ του Δήμου, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ανδρέας Μαρίνος, «υπηρέτησε την σωστή προσέγγιση του ζητήματος για την ανάγκη δημιουργίας μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα, σε συνεργασία με τους πληγέντες δήμους του Ηλειακού Κάμπου».
Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούσαν ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Παπαγεωργίου ο Γεν. Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Νικόλαος Κουλοχέρης και ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Γιαννόπουλο, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Θ. Βασιλόπουλος, ενώ από τους βουλευτές του νομού το παρών έδωσαν η κ. Διον. Αυγερινοπούλου και ο κ. Αν. Νικολακόπουλος καθώς και αξιωματικοί της Αστυνομίας και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Παρόντες ακόμη αντιδήμαρχοι, προϊστάμενοι υπηρεσιών του Δήμου οι οποίοι και έκαναν σύντομες παρεμβάσεις και πρόεδροι κοινοτήτων.
Ο Δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος στην εισαγωγική του ομιλία τόνισε μεταξύ άλλων:
«Η θεομηνία ανέδειξε ένα μεγάλο ζήτημα: ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ένας ουσιαστικός στρατηγικός σχεδιασμός και τώρα είναι μια ευκαιρία να θέσουμε τους άξονες για πραγματική αντιπλημμυρική θωράκιση. Οι δήμοι όπως γνωρίζετε κύριε υφυπουργέ δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Από εσάς λοιπόν που εμπιστεύεται ο Πρωθυπουργός περιμένουμε να σταθείτε αρωγοί, δίπλα στο Δήμο Πηνειού και τους άλλους πληγέντες Δήμους και να λειτουργήσετε ως κυβέρνηση αποτελεσματικά για να επουλώοουμε τις πληγές που έχει υποστεί ο Δήμος μας. Θεωρώ αυτονόητο ότι όλοι οι πληγέντες Δήμοι θα κηρυχθούν θεομηνιόπληκτοι. Αυτή είναι η βασική αρχή για να οριοθετηθεί και το μέγεθος των ζημιών ανά δημοτικό διαμέρισμα ώστε και εσείς να προχωρήσετε με σαφή εικόνα για τα προβλήματα που υπάρχουν και να βοηθηθούμε και εμείς για την γρήγορη αποκατάσταση»
Αποζημιώσεις fast track
Και ο Δήμαρχος συνέχισε: «Επίσης ένα μεγάλο ζήτημα είναι οι απώλειες της οικιακής οικονομίας οι οποίες δεν έχουν ασφαλιστεί και μόνο με την ουσιαστική αρωγή της Πολιτείας θα μπορέσει να δοθεί μια ενίσχυση, να πάρουν μια μικρή ανάσα τα νοικοκυριά. Τεράστιο ζήτημα είναι ακόμη η καταστροφή των οικοσκευών καθώς και του ζωϊκού και φυτικού κεφαλαίου. Η Πολιτεία είναι αυτή που μπορεί να επουλώσει αυτές τις πληγές και να δούμε και τις fast track διαδικασίες για να είμαστε αποτελεσματικότεροι. Πρέπει να ενισχυθεί η προσπάθεια επανεκκίνησης της αγροτικής οικονομίας στον τόπο μας».
Τα επόμενα βήματα
Ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστος Τριαντόπουλος κλείνοντας τον κύκλο της συζήτησης, συμφώνησε με την πρόταση του Δημάρχου για την ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού σε συνεργασία με τους πληγέντες δήμους. Ο κ. Τριαντόπουλος συγκεκριμένα είπε:
«Κομβικής σημασίας είναι αυτό που ειπώθηκε όσον αφορά το κομμάτι του master plan του συνολικού σχεδιασμού και είναι κάτι που μπορούμε να εμπλέξουμε όσους φορείς θέλετε , να το δουλέψουμε , γιατί τώρα και στο Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχουν ειδικές ανέσεις να εντάξουμε προγράμματα ειδικά τέτοιας φύσεως με περιβαλλοντικό αποτύπωμα οπότε θα ορίσουμε την επόμενη περίοδο, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη μια συζήτηση γι’ αυτό με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Κατάλαβα ότι είναι το ζωτικότερης σημασίας πρόβλημα να διαμορφώσουμε μια ολιστική προσέγγιση το πώς δηλαδή θα διαχειριζόμαστε τα ύδατα στην περιοχή και φυσικά μιλάμε για συνέργειες των δύο νομών, Ηλείας και Αχαϊας»
Τονίζεται ότι πριν την έναρξη της σύσκεψης ο Δήμαρχος Πηνειού κάλεσε τους παρευρισκόμενους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Χρήστου Ροΐδη, του θύματος από την θεομηνία.