Ο Δήμος Πηνειού τίμησε και φέτος τους πεσόντες και αγνοούμενους της εθνοκτόνου τουρκικής εισβολής στην Κύπρο στο πλαίσιο της 49ης επετειακής εκδήλωσης μνήμης και απόδοσης τιμής.

Στη Γαστούνη, στο μνημείο της πλατείας Ελευθερίας στις 10.30 το πρωί, τελέστηκε από ιερείς της Ι.Μ. Ηλείας Τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων Ελλήνων στην Κύπρο το 1974 , με καταγωγή από τον Δήμο Πηνειού.

 

Ακολούθησε  κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Πηνειού κ. Ανδρέα Μαρίνο, τον πρόεδρο του ΔΣ κ. Σπ. Βασιλείου, τον αναπληρωτή Δημάρχου κ. Γ. Κολοκατίνη, το μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Συγγενών Αγνοουμένων κ. Κ.Λούρμπα, τον Διοικητή της ΠΥ Λεχαινών κ. Θ. Λεβέντη και τους αγωνισθέντες στη Κύπρο κ.κ. Γ. Σολωμό, Γ. Χρόνη., Σπ. Ρετσινάςκαι Χρ. Αρμακόλα.

Για το ιστορικό της ημέρας μίλησε η φιλόλογος κ. Κ. Μητροπούλου ενώ σύντομο χαιρετισμό έκανε ο  πρόεδρος του ΝΠ Πολιτισμού κ. Δημ. Βασιλόπουλος.

Στη λιτή εκδήλωση τιμής παρόντες ήταν επίσης ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου, πρ. Δήμαρχοι και συγγενείς των αγνοουμένων και δολοφονηθέντων.

 

Μετά τη λιτή εκδήλωση ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος δήλωσε: «Τιμούμε και δεν ξεχνούμε! Η ασύλληπτη τραγωδία, μας υποχρεώνει να διατηρούμε ζωντανή στη μνήμη μας τη θυσία όσων έπεσαν «υπέρ βωμών και εστιών». Δεν ξεχνάμε τους αγνοούμενους αγωνιστές, που ήταν και παιδιά από τον τόπο μας και  υπερασπίσθηκαν με γενναιότητα τα αγαθά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας του κυπριακού Ελληνισμού Πέρασαν 49 χρόνια και η πληγή της απρόκλητης εισβολής του Αττίλα, ακόμη αιμορραγεί. Παραμένει υποχρέωσή μας, ως Έθνος, να μην συμβιβαστούμε με τις συνέπειες της τουρκικής βαρβαρότητας και την παράνομη, συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή».

Η 49η επέτειος μνήμης της βάρβαρης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο τιμήθηκε επίσης  και στα μνημεία των κοινοτήτων του Δήμου Πηνειού που βρίσκονται στην πλατεία της Παναγίας στο Βαρθολομιό και στην πλατεία της εισόδου στο Τραγανό.