Αναλυτική ενημέρωση για το βασικό εργαλείο ανάπτυξης της Γαστούνης, την έναρξη της Πράξης Εφαρμογής του Σχεδίου Πόλης , πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πηνειού κ. Ανδρέα Μαρίνου στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό  Κέντρο.

Δημότες και ενδιαφερόμενοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ενημερωτική εσπερίδα με ομιλητή τον  κ. Λιάρο Σωτήρη  τοπογράφο –μηχανικό  διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο  της εταιρείας « Ήλιδα Σύμβουλοι Μηχανικοί ΑΕ»  ο οποίος απάντησε και σε ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν.

Ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος δήλωσε: «Το Σχέδιο Πόλης,  δίνει σημαντικές δυνατότητες στην Γαστούνη αφού μετατρέπεται σε σύγχρονη πρωτεύουσα Δήμου. Τα αγροτεμάχια γίνονται πλέον οικόπεδα. Στα περίπου 850 στρέμματα προστίθενται 1250 στρμ.  έκταση που σημαίνει αξιοποίηση για τη Γαστούνη. Στην πόλη θα γίνουν διανοίξεις δρόμων, υπογειοποιήσεις  δικτύων ύδρευσης, τηλεπικοινωνίας, ηλεκτρικού ρεύματος, αποχέτευσης. Θα ανεγερθούν νέα σχολικά κτίρια, μονάδες περίθαλψης, εκκλησίες, θα γίνουν αναπλάσεις και η Γαστούνη γίνεται σύγχρονη πόλη, με πολλές όμορες γειτονιές. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά και τον Πρόεδρο ΣτΕ  που συνέβαλαν στην επιτάχυνση της διαδικασίας .  Συγχαίρω τις δημοτικές αρχές που είδαν από πολύ παλιά την ανάγκη της επέκτασης του Σχεδίου Πόλης και τον κ. Σωτήρη Λιάρο που έκανε με τους συνεργάτες του μια σοβαρή δουλειά. Η Πράξη Εφαρμογής θα επιφέρει και έσοδα για τον Δήμο που μέσω ειδικού κονδυλίου θα καταλήγουν  αποκλειστικά σε έργα στον τόπο από τον οποίο έχουν εισπραχθεί»

Ο κ. Λιάρος Σωτήρης τοπογράφος –μηχανικός  διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος  της εταιρείας « Ήλιδα Σύμβουλοι Μηχανικοί ΑΕ» δήλωσε:

« Σχέδιο Πόλης σημαίνει νέα ρυμοτομία με ορθογώνιες συντεταγμένες  όλες οι ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές. Ο κάθε ιδιοκτήτης θα ξέρει την ακριβή ιδιοκτησία του ,θα γίνουν νέα έργα υποδομής, διανοίξεις και ασφαλτοστρώσεις δρόμων, νέα σχολεία, πλατείες όλα με την επιστημονική αρτιότητα των μελετών που θα παραχθούν από τα χρήματα της Πράξης Εφαρμογής . Ο Δήμος Πηνειού, βάσει Νόμου,  δεσμεύεται τα χρήματα που θα εισπράξει  από τις εισφορές σε γη να τα δώσει μόνο εκεί και όχι σε άλλη περιοχή»

Σχετικά με την εισφορά γης και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Λιάρος:

Η εισφορά σε γη σύμφωνα με τον νόμο υπολογίζεται  κατά τον ακόλουθο τρόπο:

α) Για τμήμα ιδιοκτησίας μέχρι 500 τ.μ. ποσοστό 10%.

β) Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 500 τ.μ. μέχρι 1.000 τ.μ. ποσοστό 20%.

γ) Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 1.000 τ.μ. μέχρι 2.000 τ.μ. ποσοστό 30%.

δ) Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 2.000 τ.μ. μέχρι 10.000 τ.μ. ποσοστό 40%.

ε) Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 10.000 τ.μ. ποσοστό 50%.

Ως εμβαδά ιδιοκτησιών για τον υπολογισμό της συμμετοχής σε γη λαμβάνονται τα εμβαδά που είχαν οι ιδιοκτησίες στις 28 Μαΐου 2014.