Ύψιστη τιμή και αναγνώριση: Ο Δήμος Πηνειού, μοναδικός στο νομό Ηλείας, έλαβε το «Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας στην Καλή Διακυβέρνηση» και στον κατάλογο των 25 ανά την Ελλάδα βραβευθέντων Δήμων κατέλαβε την 4η θέση, κάνοντας υπερήφανους πρώτα τους δημότες του και φυσικά τον Δήμαρχο κ. Ανδρέα Μαρίνο και τους συνεργάτες του. «Από αυτή την σημαντική διάκριση που πηγάζει ιδιαίτερα από τους εργαζόμενους του Δήμου μας αλλά και τους δημότες και που είναι δική τους νίκη, παίρνουμε δύναμη και συνεχίζουμε» δήλωσε συγκινημένος ο Δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος.

Συγκεκριμένα Τετάρτη 23 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας η τελετή απονομής των βραβείων ELOGE. Είναι η πρώτη δια ζώσης εκδήλωση που πραγματοποιείται μετά από έναν χρόνο από την έναρξη της πανδημίας και έγινε σύμφωνα με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Το ΣΗΜΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ
Το «Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας στην Καλή Διακυβέρνηση» (ELOGE) ξεκίνησε στην Ευρώπη το 2007. Είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από την ΚΕΔΕ, στο ΙΤΑ και το Συμβούλιο της Ευρώπης και αποτελείται από 12 αρχές, με στόχο την εναρμόνιση και την βελτίωση της τοπικής διακυβέρνησης στις 47 χώρες – μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανάμεσα τους και η Ελλάδα. Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας στην Καλή Διακυβέρνηση (ELOGE) αποδίδεται στους Δήμους που επιτυγχάνουν ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας στις υπηρεσίες τους προς τους πολίτες, ύστερα από μια διαδικασία αξιολόγησης σε επίπεδο Δημάρχου, εργαζομένων στο Δήμο, αλλά και των πολιτών μέσω ερωτηματολογίων που οι εμπλεκόμενοι πολίτες, συνεργάτες και εργαζόμενοι στους Δήμους μπορούσαν να συμπληρώνουν μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που δημιούργησε το ΙΤΑ.
Η πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ και του ΙΤΑ για την συμμετοχή των ελληνικών Δήμων στο πρόγραμμα αυτό είχε λαμπρά αποτελέσματα και απέδειξε ότι οι Δήμοι της Ελλάδας διαθέτουν υψηλό επίπεδο διακυβέρνησης, κάτι που αναγνωρίστηκε και από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν με πλήρη φάκελο 25 Δήμοι και τα αποτελέσματα εκδόθηκαν μετά από κατάταξη η οποία έγινε από εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης βάσει των διεθνών πρακτικών.
Ποιοι συμμετείχαν
Εκτός από τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρη Παπαστεργίου και τον Πρόεδρο του ΙΤΑ, Ηλία Αποστολόπουλο, στην εκδήλωση συμμετείχαν η Claudia Luciani, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Ισότητας, Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας και Διακυβέρνησης, Συμβούλιο της Ευρώπης, η Alina Tatarenko, Επικεφαλής Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης για την Καλή Διακυβέρνηση, Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Μιχάλης Αγγελόπουλος, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΙΤΑ, πρώην Αντιπρόεδρος του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, π. Δήμαρχος Σάμου, η Πέπη Θεοδώρου, Εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Διαδικασία συγκριτικής αξιολόγησης & συλλογή ποιοτικών δεδομένων – Ελληνική εμπειρία, ο Β΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Κάρναβος και ο Δημήτρης Καφαντάρης, Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ.
Τα βραβεία απένειμαν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο Πρόεδρος του ΙΤΑ, ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ, και ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΔΕ, Γιάννης Καραγιάννης.
Δηλώσεις προέδρου ΚΕΔΕ
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην ανάγκη να φύγει από τη συνείδηση του κόσμου ο σκεπτικισμός που είχε καλλιεργηθεί ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ένας θύλακας αδιαφάνειας και το Σήμα Αριστείας από Συμβούλιο της Ευρώπης είναι μια καλή πρακτική για την νέα αξιόπιστη, σοβαρή Τοπική Αυτοδιοίκηση που οραματίζεται ο κόσμος της. Τόνισε τον ρόλο της ΚΕΔΕ στον διάλογο και την κατάρτιση του νομοσχεδίου για τον Εσωτερικό Έλεγχο και τις προσπάθειες που γίνονται ώστε οι πολίτες να έρθουν πιο κοντά στην Αυτοδιοίκηση και να ασχοληθούν με τα κοινά. Ο κ. Παπαστεργίου μίλησε για μια Αυτοδιοίκηση που μπορεί πλέον να αφουγκραστεί ακόμη πιο ξεκάθαρα τα μηνύματα των εποχών και η οποία δεν θα μετρά πλέον την αποτελεσματικότητά της μόνο στα τετραγωνικά μέτρα της ασφάλτου που ρίχτηκαν ή στα κυβικά του μπετόν στις υποδομές που φτιάχνει αλλά θα μετράει την ικανότητά της στους δείκτες του προγράμματος καλής διακυβέρνησης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο επίπεδο της διαφάνειας, της λογοδοσίας, της συμμετοχικότητας.
Οι 25 βραβευθέντες Δήμοι
ΔΗΜΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ Δήμαρχος, Χρήστος Ντακαλέτσης ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Δήμαρχος, Δημήτριος Κάρναβος ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Δήμαρχος, Γιάννης Ζαμπούκης ΔΗΜΟΣ ΠΗΝΕΙΟΥ Δήμαρχος, Ανδρέας Μαρίνος ΔΗΜΟΣ ΒΑΡΗΣ – ΒΟΥΛΑΣ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ Δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ Δήμαρχος, Αντώνης Γκουντάρας ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ (υβριδικά) Δήμαρχος, Κων/νος Κουκάς ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ Δήμαρχος, Απόστολος Καλογιάννης (θα εκπροσωπηθεί από τον κο Γιώργο Σουλτή, Αντιδήμαρχο) ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΜΟΥ Δήμαρχος, Ανδρέας Κονδύλης ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ Δήμαρχος, Ηλίας Αποστολόπουλος ΔΗΜΟΣ ΔΟΜΟΚΟΥ Δήμαρχος, Μπάμπης Λιόλιος ΔΗΜΟ ΜΕΓΑΡΩΝ Δήμαρχος, Γρηγόρης Σταμούλης ΔΗΜΟ ΣΕΡΡΩΝ Δήμαρχος, Αλέξανδρος Χρυσάφης ΔΗΜΟ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ Δήμαρχος, Δημήτρης Παπαστεργίου ΔΗΜΟ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ Δήμαρχος, Γεώργιος Κατσούλας ΔΗΜΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ Δήμαρχος, Γιάννης Φωστηρόπουλος ΔΗΜΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Δήμαρχος, Ιωάννης Λώλος ΔΗΜΟ ΑΡΧΑΡΝΩΝ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ Δήμαρχος, Εμμανουήλ Κοκοσάλης ΔΗΜΟ ΤΕΜΠΩΝ Δήμαρχος, Γιώργος Μανώλης ΔΗΜΟ ΧΑΛΚΗΣ Δήμαρχος, Ευάγγελος Φραγκάκης ΔΗΜΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Δήμαρχος, Μαρία Ανδρούτσου ΔΗΜΟ ΒΟΛΟΥ Δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Δήμαρχος, Γιώργος Παπαναστασίου ΔΗΜΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ Δήμαρχος, Παντελής Τσακίρης ΔΗΜΟ ΣΗΤΕΙΑΣ Δήμαρχος, Γιώργος Ζερβάκης