«Ως μία βροχή, έπεσε σε όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας…»

 

Με την προσήκουσα μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της Επετείου της 25ης Μαρτίου στον Δήμου Πηνειού. Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τις επιβλητικές μαθητικές παρελάσεις σε Γαστούνη, Βαρθολομιό και Τραγανό.

 

Γαστούνη

 

Στιγμιότυπο από την παρέλαση.

 

Με τις καμπάνες να χτυπούν χαρμόσυνα και την Φιλαρμονική Ορχήστρα Γαστούνης να παιανίζει θούρια και εμβατήρια στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, οι εορταστικές εκδηλώσεις της πόλης ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Λίγο μετά τις δέκα η προσοχή στράφηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου όπου τελέσθηκε η πανηγυρική δοξολογία ενώ αμέσως μετά πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία Ηρώων όπου έλαβε χώρα η επιμνημόσυνος δέηση.

 

«Η Επανάσταση μας προσέφερε ένα καινούργιο μέτρο για να μετράμε το τι είναι άνθρωπος και να ερµηνεύουμε τα πεπραγµένα του µέσα στην ιστορία» σημείωσε η φιλόλογος κα. Ρέγκλη.

 

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος κα. Γεωργία Ρέγκληπου σημείωσε μεταξύ άλλων «Δεν θα ήτανυπερβολή εάν λέγαµε ότι η Επανάσταση του ‘21 εισηγείται µια επαναξιολόγηση του τρόπου ύπαρξης του ανθρωπίνου όντος, τόσο σε ατοµικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Πολύ περισσότερο από το να δώσει σ’ εμάς, τους σύγχρονους Έλληνες, µια Πατρίδα, η Επανάσταση μας προσέφερε ένα καινούργιο μέτρο για να μετράμε το τι είναι άνθρωπος και να ερµηνεύουμε τα πεπραγµένα του µέσα στην ιστορία». Αμέσως μετά αφού η τελετάρχης κα. Ευαγγελία Σπηλιωπούλου έδωσε εντολή να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή εις μνήμη των πεσόντων, η Φιλαρμονική Ορχήστρα ανέκρουσε τον Εθνικό Ύμνο.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Γαστούνης παιάνιζε εθνικά εμβατήρια.

 

Στη συνέχεια ξεκίνησε η μεγαλειώδης παρέλαση στην οποία συμμετείχαν μαθητές των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών, του Γυμνασίου και του Λυκείου της πόλης καθώς και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και συλλόγων της πόλης.

 

Εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής παρακολούθησαν τη μαθητική παρέλαση στη Γαστούνη.

 

Βαρθολομιό

 

Στιγμιότυπο από την παρέλαση.

 

Λαμπερές ήταν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου και στο Βαρθολομιό. Η πόλη ξύπνησε από τις χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες από νωρίς το πρωί. Λίγο μετά τις έντεκα ξεκίνησε η προσέλευση μαθητών, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων αλλά και δημοτών στον Ιερό Ναό της Παναγίας όπου πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική δοξολογία για την Εθνική Επέτειο.

 

«Διατηρούμε την ιστορική μας μνήμη, προετοιμαζόμαστε και δίνουμε νέους προσωπικούς και συλλογικούς αγώνες διασφάλισης της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειάς μας» επεσήμανε η ψυχολόγος κα. Γεωργοπούλου.

 

Ακολούθησε η επιμνημόσυνος δέηση στο μνημείο των Ηρώων με τον πανηγυρικό της ημέρας να εκφωνείται από την ψυχολόγο κα. Μαρία Γεωργοπούλουπου επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «σήμερα, που η ανασφάλεια και ο φόβος κερδίζουν έδαφος στην κοινωνίας μας, εμείς διατηρούμε την ιστορική μας μνήμη, προετοιμαζόμαστε και δίνουμε νέους προσωπικούς και συλλογικούς αγώνες διασφάλισης της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειάς μας. Αυτός είναι και θα είναι στο τέλος, ο πραγματικός φόρος τιμής για τη μεγάλη τους θυσία. Μια θυσία για την οποία είμαστε όλοι βαθιά ευγνώμονες».  Επισημαίνεται ότι  καθήκοντα τελετάρχη άσκησε ο μαθηματικός κ. Ιωάννης Θανόπουλος.

 

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Βαρθολομιού “έδωσε” τον ρυθμό στη μαθητική παρέλαση.

 

Αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνων και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Βαρθολομιού, πραγματοποιήθηκε η εντυπωσιακή μαθητική παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης που σκόρπισε εθνική περηφάνεια και αγαλλίαση στους θεατές.

 

Εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής παρακολούθησαν τη μαθητική παρέλαση στο Βαρθολομιό.

 

Τραγανό

 

Στιγμιότυπο από την παρέλαση.

 

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί. Πλήθος κόσμου πλημμύρισε τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Τραγανού προκειμένου να παρακολουθήσει την πανηγυρική δοξολογία.Τον πανηγυρικό εκφώνησε η κα. Βασιλική Μαυρομύτη που σημείωσε μεταξύ άλλων:«Γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, εορτή καλών ειδήσεων για τη γέννηση του Σωτήρα Χριστού και τη λύτρωση του ανθρώπου από το σκότος του θανάτου και της αμαρτίας· αλλά και γιορτή Ευαγγελισμού για τη λύτρωση του γένους από το σκότος του Οθωμανικού ζυγού».

 

«Γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, τη λύτρωση του ανθρώπου από το σκότος του θανάτου και της αμαρτίας• αλλά και γιορτή Ευαγγελισμού για τη λύτρωση του γένους από το σκότος του Οθωμανικού ζυγού» σημείωσε η κα. Μαυρομύτη.

 

Ακολούθως η προσοχή στράφηκε στον Μνημείο Ηρώων στην πλατεία που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης όπου τελέσθηκε η επιμνημόσυνος δέηση. Αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνων ακολούθησε η τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Σημειώνεται ότι καθήκοντα τελετάρχη άσκησε ο δημοτικός υπάλληλος κ. Γιώργος Παπασωτηρακόπουλος. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τη μαθητική παρέλαση στο κέντρο της πόλης.

 

Αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνων στην πλατεία του Τραγανού ακολούθησε η τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

 

Αλέξης Καστρινός· «Πρέπει να είναι ξεκάθαρο από πού ερχόμαστε»

 

«Αντιλαμβανόμενοι τα σημεία των καιρών, θα πρέπει να μας είναι ξεκάθαρο από πού ερχόμαστε, πού βρισκόμαστε τώρα αλλά και πού θέλουμε να φτάσουμε» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμαρχος Πηνειού κ. Καστρινός.

 

Στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός αφού ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την διοργάνωση των εκδηλώσεων, αναφέρθηκε στη μείζονα σημασία του εορτασμού της επετείου της 25ης Μαρτίου για τον Ελληνισμό τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «αντιλαμβανόμενοι τα σημεία των καιρών, θα πρέπει να μας είναι ξεκάθαρο από πού ερχόμαστε, πού βρισκόμαστε τώρα αλλά και πού θέλουμε να φτάσουμε· προς αυτή την κατεύθυνση είναι πιο επίκαιρο από ποτέ να αναφωνήσουμε όλοι μαζί: «Ζήτω το Έθνος· Ζήτω οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις· Ζήτω η επέτειος της 25ης Μαρτίου».