Με κάθε τιμή πραγματοποιήθηκε στη Λάκκα Χρέπα, την Κυριακή 20 Ιουνίου, η εκδήλωση μνήμης για τους 6 εκτελεσθέντες του Ηλειακού Κάμπου από τους Γερμανούς κατακτητές το 1944.
Στο μνημείο, όπου τελέστηκε Μνημόσυνο από τους εφημερίους του ιερού ναού Αγ. Νικολάου Γαστούνης, κατατέθηκαν στεφάνια από τον Δήμαρχο Πηνειού κ. Ανδρέα Μαρίνο, την πρόεδρο της Κοινότητας Γαστούνης κ. Μαρία Μητσοπούλου, τον πρόεδρο της Κοινότητας Λεχαινών κ. Σάκη Παναγιώταρο, τον αντιδήμαρχο κ. Νίκο Μαφρέδα ως εκπρόσωπο των Αντιστασιακών ενώ ακολούθησε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, αποδίδοντας με τον τρόπο αυτό τιμή και δόξα στους νεκρούς μας. Ως γνωστόν οι πέντε εκ των εκτελεσθέντων, ήταν νέα παλικάρια από 18 έως και 28 χρονών.
Στο ιστορικό της ημέρας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΝΠ Πολιτισμού κ. Δημήτρης Βασιλόπουλος ενώ ακολούθησαν σύντομες ομιλίες από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θεόδωρο Θεοδωρακόπουλο και τον Δήμαρχο Πηνειού κ. Ανδρέα Μαρίνο.

«Για να επιτευχθούν σήμερα στόχοι πρέπει να υπάρχει πολιτική ειρήνη και ομόνοια» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Θεοδωρακόπουλος ενώ ανάλογο ήταν και το μήνυμα του Δημάρχου κ. Ανδρέα Μαρίνου: «Εκείνο που πρέπει να μας γίνει βίωμα είναι να μην υπάρχουν ποτέ προδοσίες, να μην υπάρχουν ίντριγκες και διχόνοια, γιατί αυτά οδήγησαν στην εκτέλεση αυτούς τους ανθρώπους»

Στις 21 Ιουνίου του 1944 οι Ναζί εκτέλεσαν στη Λάκκα έξη Έλληνες, μέλη της ΕΠΟΝ Αμαλιάδας- Κάμπου που μεταξύ άλλων οργάνωναν συσσίτια για τα πεινασμένα παιδιά, όταν συνελήφθησαν στα μπλόκα της Γαστούνης και των Λεχαινών από τους Γερμανούς.

Τιμή στους 6 εκτελεσθέντες: Νίκο Βούλγαρη 18 ετών, Αλέκο Παπαδόπουλο 18 ετών, Άγγελο Ανδρουτσόπουλο 22 ετών, Ζώη Σουρανή 20 ετών, Βασίλη Τσαγκαράκη 28 ετών και Θανάση Γενοβέζο 50 ετών. Τέσσερις εξ αυτών ήταν από τα Λεχαινά.

Παρόντες στη λιτή εκδήλωση μνήμης εκτός των προαναφερθέντων ήταν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι πρώην δήμαρχοι κ.κ. Π. Πεπελάσης και Κ. Λούρμπας καθώς και εκπρόσωπος των οικογενειών των εκτελεσθέντων.