Με αφορμή δημοσιεύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με… κουτσομπολιά και πικρόχολα σχόλια σχετικά με την μη πραγματοποίηση του εθίμου της καύσης του Αράπη στην Παναγία Καθολική, για αποκατάσταση της αλήθειας, διευκρινίζονται τα εξής:

1/ Αποκλειστικά υπεύθυνο –ανέκαθεν- για το έθιμο είναι το εκάστοτε εκκλησιαστικό συμβούλιο του ιερού ναού και μόνον αυτό, το οποίο και αναλαμβάνει το κόστος της διοργάνωσης.

ΟΥΔΕΠΟΤΕ είχε αρμοδιότητα ο Δήμος Πηνειού

2/ Η οικογένεια του κ. Ιωάννη Ανδρικάκη του Διονυσίου, που έχει δώσει άριστα δείγματα επαγγελματισμού και προσφοράς στα κοινά, με πληροφόρησε την Μεγάλη Τετάρτη τα εξής:

– Δεν είχαν ενημέρωση από το εκκλησιαστικό συμβούλιο, στο χρόνο που απαιτείται για την κατασκευή του ομοιώματος του Αράπη, για το αν θα πραγματοποιούνταν το έθιμο, με δεδομένο ότι η Εγκύκλιος της Ι.Μ. Ηλείας που αφορούσε στις λατρευτικές εκδηλώσεις, κοινοποιήθηκε στους ιερούς ναούς στις19 Απριλίου. Τονίζεται ότι η προετοιμασία για την κατασκευή του Αράπη, ξεκινά μετά τις Απόκριες. Έτσι  η προμήθεια των υλικών που χρησιμοποιούνται για την καύση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί έγκαιρα.

3/Την Μεγάλη Πέμπτη ο εφημέριος του ιερού ναού της Παναγίας Καθολικής π. Ανδρέας Καρνέζος, ενημέρωσε το εκκλησίασμά του σχετικά.

4/ Όσον αφορά τη συνέχιση του εθίμου, ο υπογράφων, με την ιδιότητα του Δ/ντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γαστούνης, από το 2013 έως και το 2017 είχε γνωρίσει εγγράφως στη μαθητική κοινότητα  την ακριβή ιστορία του εθίμου. Επίσης έχει διοργανώσει εκδηλώσεις την Τρίτη του Πάσχα με ιστορικά κείμενα και παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής με την χορωδία «Παναγία Καθολική» και ορχήστρες.

Συμπερασματικά: Για τους αδαείς και ανιστόρητους, ουδέν σχόλιον. Για τους εμπαθείς «ενημερωμένους» καλό θα είναι να βουτάνε τη γλώσσα στο μυαλό πριν εκφραστούν ή λασπολογήσουν στο διαδίκτυο…

Δημήτρης Ηρ. Βασιλόπουλος

Πρόεδρος ΝΠ Πολιτισμού

Δήμου Πηνειού