Ο σημαιοστολισμένος Δήμος Πηνειού εόρτασε την 80η ιστορική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα, στο βαθμό που είναι επιτρεπτό από την πανδημία του covid-19.
Στη Γαστούνη τελέστηκε δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου προεξάρχοντος του αρχιμανδρίτη Φιλάρετου Σπανόπουλου και κληρικών της τοπικής εκκλησίας. Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε η νομικός κ. Αγγελική Λιόση. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση μετά το τέλος της οποίας ο Δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος, ζήτησε από ένα σημαιοφόρο την σημαία και ύψωσε την Γαλανόλευκη εντός του ιερού ναού αναφωνώντας: «Τιμή στους Ήρωες του ‘40».
Στη συνέχεια οι σημαιοφόροι και παραστάτες συνοδεία των εκπαιδευτικών κατευθύνθηκαν πεζή στο Μνημείο Ηρώων όπου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, από τον Δήμαρχο Ανδρέα Μαρίνο, την εκπρόσωπο της Περιφέρειας κ. Μαρία Μπίλια, τον διοικητή του ΑΤ Πηνειού κ. Λεμποτέση Κωνσταντίνο, τον διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Νίκο Κλάδη, την πρόεδρο της Κοινότητας Γαστούνης κ. Μαρία Μητσοπούλου Τσιόγκα και εκπροσώπους των μαθητών.
Παρόντες καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την Επέτειο, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πηνειού κ. Θεόδωρος Θεοδωρακόπουλος, ο πρόεδρος του ΝΠ Πολιτισμού Αθλητισμού κ. Δημήτρης Βασιλόπουλος που είχε οργανώσει τις εορταστικές εκδηλώσεις στο Δήμο, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Δ. Γεωργόπουλος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.
Ο Δήμαρχος Ανδρέας Μαρίνος μετά την κατάθεση στεφάνων δήλωσε: “Αποτίουμε φόρο τιμής στους Έλληνες που θυσιάστηκαν το ‘40, για την εδαφική μας ανεξαρτησία και τη Δημοκρατία. Η φετινή επέτειος του «Όχι» είναι ξεχωριστή. Γιορτάζουμε τα 80 χρόνια από την ύψιστη πράξη αντίστασης του λαού μας.
Τα γιορτάζουμε εν μέσω πανδημίας, που δεν επιτρέπει δυστυχώς τη διεξαγωγή παρελάσεων και άλλων εορταστικών εκδηλώσεων. Τα γιορτάζουμε με την τουρκική επιθετικότητα να έχει ξεπεράσει κάθε όριο θράσους και προκλητικότητας. Υψώνουμε την Γαλανόλευκη στην ψυχή μας, στα μπαλκόνια μας και παντού ως ιερό σύμβολο που ενώνει, εμψυχώνει και καθοδηγεί τους Έλληνες στο διάβα των αιώνων”.
Στο Βαρθολομιό τελέστηκε δοξολογία στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου ενώ τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε η πολιτική επιστήμων κ. Δήμητρα Μπράτη. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τον αντιδήμαρχο κ.Γεώργιο Γεωργιόπουλο και τον πρόεδρο της Κοινότητας κ. Τάσο Πουλή.
Στο Τραγανό τελέστηκε δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου ενώ τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε ο θεολόγος κ. Διαμαντής Καρασούλας . Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τον αντιδήμαρχο κ. Νίκο Γεωργόπουλο και τον πρόεδρο της Κοινότητας κ. Νίκο Τσάκωνα.