|Ιστορικά Στοιχεία Δήμου Πηνειού

Ιστορία Γαστούνης

Η Γαστούνη είναι από τους πλέον ιστορικούς δήμους της Ηλείας, που περιβάλλεται σχεδόν κυκλικά από το ποταμό Πηνειό. Αποτελείται από αρκετούς οικισμούς με παλαιότερο αυτόν της Καθολικής, καθώς επίσης και από συνοικίες προσφύγων Μικρασιατών. Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής πότε έγινε η εμφάνιση της Γαστούνης, αναφέρεται όμως στα προ της μεταξοτροφίας στο Μοριά χρόνια, καθώς από το 550 μ. Χ-850 μ. Χ δημιουργήθηκε στη περιοχή ένα από τα δύο μεγαλύτερα μεταξοπαραγωγικά κέντρα, λόγω της ευδοκίμησης της μουριάς στον τόπο. Έτσι, η Γαστούνη έγινε τότε μια μεγάλη περιοχή καλλιέργειας μουριάς, όπως το 1900 ήταν σταφίδας και σήμερα τομάτας και καλαμποκιού. Όταν το 1205 η Ηλεία κατακτήθηκε από τους Φράγκους η ονομασία Γαστούνη δεν υπήρχε. Όταν οι Βυζαντινές αρχές καταλύθηκαν στην θέση τους, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή φράγκοι ευγενείς. Ένας με το όνομα Gaston πήρε τη θέση του «Καθολικού» κι έτσι η περιοχή ονομάστηκε Γαστούνη.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Η ιστορία της Γαστούνης είναι δεμένη με την μεγάλη οικογένεια των Σισιναίων που διαδραμάτισαν πρωταρχικό ρόλο στα κοινά της περιοχής από το 1700 και στην εξέλιξη του 1821. Σπουδαιότερη μορφή αναδείχθηκε ο Γεώργιος Χ. Σισίνης, φίλος του Κολοκοτρώνη και συνεργάτης του οπαδού Καποδίστρια. Είχε προσφέρει πολλά χρήματα για την τροφοδοσία του στρατοπέδου στην πολιορκία της Πάτρας. Τον Φεβρουάριο του 1822 ο Κολοκοτρώνης είχε πάει στη Γαστούνη, συνάντησε τον Γ. Σισίνη και ήρθαν μαζί στην Πάτρα. Στη μάχη της 9ης Μαρτίου 1822 ο Γ. Σισίνης κινδύνευσε σοβαρά. Το σπίτι της οικογένειας μάλιστα σώζεται μέχρι και σήμερα, το οποίο ο δήμος Γαστούνης αναπαλαίωσε και συντηρεί. Άλλες μορφές και μεγάλες προσωπικότητες της Γαστούνης είναι ο μεγάλος δωρητής Κουρβισιάνος, το όνομα του οποίου έχει δοθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης, όπως και πολλοί άλλοι πολίτες που έκαναν μεγάλες δωρεές στο τόπο, ενώ η πόλη έχει αναδείξει και αρκετούς λόγιους και ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων.

Ιστορία Βαρθολομιού

Το Βαρθολομιό είναι κωμόπολη του Νομού Ηλείας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 3.603 κατοίκους, ενώ το 2001 είχε 3.093 κατοίκους, με κύρια ενασχόληση τη γεωργία. Σημαντική ανάπτυξη παρουσιάζει ο τομέας τους τουρισμού του εμπορίου και της ελαφράς βιοτεχνίας. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Πηνειού, ενώ παλαιότερα ήταν η έδρα του Καποδιστριακού Δήμου Βαρθολομιού. Σε απόσταση 2 χλμ. από το Βαρθολομιό βρίσκεται η παραλία Θίνες.

Πριν τη Φραγκοκρατία, εξαιτίας ενός έλους στη περιοχή, ονομαζόταν Βαλτοχώρι ή Βατραχοχώρι. Το χωριό άλλαξε όνομα με τη έναρξη της Φραγκοκρατίας και πήρε το όνομα του φεουδάρχη Βαρθολομαίου Β΄ Γκίζι. Σύμφωνα με την παράδοση, ένας ιππότης που ονομαζόταν Βαρθολομαίος γνώρισε μια πολύ όμορφη κοπέλα που έβοσκε πρόβατα καθώς επιτηρούσε την επικράτειά του. Την ρώτησε πώς τη λένε και από ποιο χωριό κατάγεται και έδειξε το χωριό της στη κοιλάδα. Ο Βαρθολομαίος θαμπωμένος ζήτησε από το πατέρα του να παντρευτεί τη κοπέλα και εκείνος δέχτηκε. Το μέρος που είδε τη κοπέλα ονομάστηκε Καρδιοκράφτι. Την μέρα του γάμου, ο Βαρθολομαίος εντυπωσιασμένος από τους κατοίκους της περιοχής τους έδωσε χωράφια και αυτοί σε ανταπόδοση ονόμασαν το χωριό του Βαρθολομιό. Μια άλλη πιθανή προέλευση της ονομασίας του είναι η σταδιακή παραφθορά του ονόματος Βαλτόλιμνο σε Βαρθολομιό. Η παλαιότερη αναφορά του χωριού με το όνομα Βαρθολομιό είναι ένα πατριαρχικό σιγίλιο του 1200 που βρίσκεται στη μονή των Βλαχερνών, στη περιοχή της Κυλλήνης.

Το χωριό στα Βυζαντινά χρόνια ήταν γνωστό ως Βαλτοχώρι ή Βατραχοχώρι. Το 1204 η περιοχή έγινε κτήση των Φράγκων. Η Φραγκοκρατία διήρκησε από το 1204 μέχρι το 1430. Η παλαιότερη αναφορά του χωριού με το όνομα Βαρθολομιό είναι ένα πατριαρχικό σιγίλιο του 1200 που βρίσκεται στη μονή των Βλαχερνών, στη περιοχή της Κυλλήνης. Το 1825, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 κοντά στο Βαρθολομιό δώθηκε η Μάχη του Βαρθολομιού. Η μάχη δώθηκε μεταξύ τις 9 και 11 Νοεμβρίου 1825 και ήταν μια προσπάθεια να ανακοπεί η πορεία του Ιμπραήμ Πασά προς το Μεσολόγγι. Η μάχη έληξε με μεγάλες απώλειες για τους Τούρκους, με περίπου 1.000 νεκρούς, από τους Έλληνες όλοι εκτός ενός πέθαναν στη μάχη, σύνολο 150 (κατά τον Φραντζή), ή 180 (κατά τον Γ. Σισίνη). Ο πρώτος εορτασμός της επετείου της μάχης του Βαρθολομιού έγινε το 2001.

Το Βαρθολομιό βρίσκεται σε μια περιοχή με συχνές ισχυρές σεισμικές δονήσεις. Το 1820 ένας σεισμός μεγέθους 6,6 ρίχτερ με επίκεντρο νοτιοανατολικά της χερσονήσου της Κυλλήνης. Οι σεισμοί του 1953 επίκεντρο ανάμεσα στη Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στο Βαρθολομιό και στη Κυλλήνη, ιδίως ένας μετασεισμός μεγέθους 6,3 ρίχτερ με επίκεντρο περίπου 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κυλλήνης. Τις 16 Οκτωβρίου 1988 ένας σεισμός με επίκεντρο κοντά στη Κυλλήνη μεγέθους 6,0 ρίχτερ γκρέμισε το στο καμπαναριό του ναού του Αγίου Ιωάννου στο Βαρθολομιό. Άλλος ένας σεισμός με επίκεντρο κοντά στο Βαρθολομιό σημειώθηκε τις 2 Δεκεμβρίου 2002 και είχε μέγεθος 5,8 ρίχτερ. Ο σεισμός προκάλεσε περισσότερες καταστροφές από το αναμενόμενο, προκαλώντας ζημιές σε τουλάχιστον 450 κτίρια, από τα οποία τα περισσότερα είναι λιθόκτιστα ή κτίρια που είχαν πληγεί από το σεισμό του 1988.
Το παρακάτω κείμενο διηγείται το ιστορικό χρονικό της Γλύφας.Ιστορικό Χρονικό Γλύφας

Ιστορία Τραγανού

Ο πρώην Καποδιστριακός Δήμος Τραγανού αποτελεί πλέον Δημοτική ενότητα του ΔΗΜΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ. Βρίσκεται στο βόρειο πεδινό τμήμα του νομού Ηλείας . Η δημοτική ενότητα αποτελείται από 3 δημοτικά διαμερίσματα και έχει συνολικό πληθυσμό 3.361 κατοίκους. Έδρα της δημοτικής ενότητας είναι το Τραγανό. Αναλυτικά περιλαμβάνονται τα παρακάτω δημοτικά διαμερίσματα και οικισμοί:Δ.δ. Τραγανού [ 2.688 ]

  • το Τραγανό [ 2.283 ]
  • το Μαρκόπουλο [ 169 ]
  • η Όλγα [ 188 ]
  • το Πηγάδιον [ 48 ]

Δ.δ. Αγίας Μαύρας — η Αγία Μαύρα [ 550 ] Δ.δ. Σιμίζα (της πρώην κοινότητας Μελίσσης) — η Σιμίζα [ 123 ]