“Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε σε διαβούλευση η αναδιαμόρφωση του δικαστικού χάρτη, επισημάναμε ότι η προσέγγιση του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι πρόχειρη και ανιστόρητη. Όσο και αν επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως λογικοφανής, προτάσσοντας τη λελογισμένη μείωση του αριθμού των δικαστικών καταστημάτων, τονίσαμε ότι ουσιαστικά συνιστά μια κατ΄ ευφημισμό μεταρρύθμιση που στοχεύει στην απαξίωση των δικαστικών δομών της επαρχίας· η ανορθολογική συρρίκνωση των υπηρεσιών δεν πρόκειται να επιφέρει την ευαγγελιζόμενη επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

 

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Δημάρχου Πηνειού κ. Αλέξη Καστρινού και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νικόλαο Σερέτη με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης Ι. Μπούγα.

 

Κατανοώντας ότι η ανάγκη διατήρησης του Ειρηνοδικείου Γαστούνης -είτε με τη σημερινή του μορφή είτε αναβαθμισμένο, όπως άλλα, σε Περιφερειακή Έδρα Πρωτοδικείου-  είναι αφενός αυταπόδεικτη και ουσιώδης για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος απονομής δικαιοσύνης στην Βόρεια Ηλεία αφετέρου απαραίτητη ως ένα από τα τελευταία αναχώματα ενάντια στην πλήρη αποψίλωση της ευρύτερης περιοχής από υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου-, συναντήθηκα στις 30 Ιανουαρίου με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Ιωάννη Μπούγα. Παρουσία και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νικολάου Σερέτη, αναλύσαμε με επιχειρήματα στον Υφυπουργό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Ειρηνοδικείου Γαστούνης που καθιστούν επιτακτική όχι μόνο τη συνέχιση της λειτουργίας του αλλά και την ενίσχυσή του. Μερικές ημέρες αργότερα -6 Φεβρουαρίου- με επιστολή προς τον κ. Μπούγα επαναλάβαμε το αίτημά μας εκθέτοντας αδρομερώς την επιχειρηματολογία μας.

 

Η επιστολή προς τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Ι. Μπούγα με την οποία επισημαίνεται η αναγκαιότητα διατήρησης του Ειρηνοδικείου Γαστούνης.

 

Λίγο πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου είναι πρόδηλο ότι ο χρόνος για τη διαβούλευση του νομοσχεδίου δεν χρησιμοποιήθηκε γόνιμα για την κινητοποίηση της δημόσιας συζήτησης και την εξασφάλιση της απαραίτητης κοινωνικής συναίνεσης· αντίθετα αναλώθηκε σε εξωθεσμικές παρεμβάσεις, ‘περίεργες’ ζυμώσεις, ανταλλαγές και δεσμεύσεις. Έτσι, ενώ καταργηθήκαν δεκάδες Ειρηνοδικεία στην επικράτεια, κάποια ‘επιλέχθηκαν’ και αναβαθμίστηκαν σε Περιφερειακές Έδρες Πρωτοδικείου· δυστυχώς από αυτή τη λίστα των ‘ευνοημένων’ υπηρεσιών απουσιάζει το ιδιόκτητο Ειρηνοδικείο Γαστούνης. Προς αυτή την κατεύθυνση ο καθένας δύναται να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Ο νέος δικαστικός χάρτης, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει τον πυλώνα των μεταρρυθμίσεων στον χώρο της Δικαιοσύνης, με τον στρεβλό σχεδιασμό του πολύ φοβάμαι ότι θα επιφέρει ασφυξία στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης στην περιφέρεια και θα προκαλέσει σημαντικότερα προβλήματα από αυτά που ευαγγελίζεται ότι θα επιλύσει.

Όσο για τον νομό μας, δεν ξέρω πόσες άλλες ήττες μπορεί να αντέξει ο τόπος μας!

Καληνύχτα Ηλεία…”