Αποφασισμένος να αποκαταστήσει την κατάφωρη αδικία σε βάρος των καρπουζοπαραγωγών είναι ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος , ο οποίος τα επόμενα 24ωρα θα συναντηθεί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη με αίτημα να αποζημιωθούν όλοι οι καρπουζοπαραγωγοί το προϊόν των οποίων έμεινε αδιάθετο λόγω κορονοϊού.
Στην προχθεσινή συγκέντρωση στο Κουρβισιάνειο, που έγινε με πρωτοβουλία του δήμου Πηνειού, συμμετείχαν περισσότεροι από 100 (εκατό) αγρότες-καρπουζοπαραγωγοί. Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, ο δήμαρχος Ανδρέας Μαρίνος και ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Πηνειού Γιώργος Γεωργιόπουλος καθώς και άλλοι παραγωγοί, κατέθεσαν τις απόψεις τους για τον τρόπο που θα διεκδικήσουν την αποζημίωση.
Στο Κουρβισιάνειο έγινε μια ουσιαστική συζήτηση, ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος, συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα στην οποία μεταξύ άλλων συμμετέχουν οι προαναφερόμενοι και στο τέλος οι παριστάμενοι παραγωγοί με τις υπογραφές τους στηρίζουν τον αγώνα της Συντονιστικής για διεκδίκηση των αποζημιώσεων.
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση έστειλαν οι βουλευτές Διονυσία Αυγερινοπούλου, Διονύσης Καλαματιανός και ο πρ. βουλευτής Μάκης Μπαλαρούρας.
Μαρίνος: Αποζημίωση σε όλους
«Με πρωτοβουλία του Δήμου Πηνειού και του αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου μας Γιώργου Γεωργιόπουλου και βεβαίως όλης της ομάδας τη δημοτικής πλειοψηφίας γίνεται η συγκέντρωση των παραγωγών του καρπουζιού, που τόσο πολύ επλήγησαν φέτος από τον κορωνοϊό.
Ο δήμο μας αποφάσισε να γίνει αυτή εδώ η συγκέντρωση, διότι συμβαίνει το εξής οξύμωρο: οι παραγωγοί του πρώιμου καρπουζιού παίρνουν αποζημίωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ εκείνοι που πραγματικά επλήγησαν από τη λαίλαπα της μη διάθεσης του προϊόντος τους, δεν παίρνουν τίποτα. Αυτή είναι η απόφαση του Υπουργείου. Εκτιμώ ιδιαίτερα τον Μάκη τον Βορίδη, έναν άνθρωπο που είναι ικανότατος αλλά θεωρώ ότι στο συγκεκριμένο σημείο παρασύρθηκε από κάποιους κι επειδή ξέρω τον χαρακτήρα του και το ήθος του ανδρός πιστεύω ότι με τα μέτρα που θα πάρει, αφού θα ενημερωθεί σωστά για την κατάσταση που υπάρχει, θα διορθώσει αυτή την απόφαση και θα απονείμει το δίκαιο όπως πρέπει: δηλαδή την αποζημίωση για τους αγρότης της όψιμης καλλιέργειας. Για μας που ξέρουμε και είμαστε αγροτιά, η καλλιέργεια και αυτή είναι πρώιμη και έχει το ίδιο κόστος με την προηγούμενη.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι ο Υπουργός και νουνεχής είναι και ευφυής είναι, έτσι ώστε να αντιληφθεί ότι πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Και δικαιοσύνη σημαίνει στην πολιτική απόφαση για την ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών των αγροτικών προϊόντων αποζημίωση σε όλους τους καρπουζοπαραγωγούς.
Και επίσης εδώ θέλω να τονίσω ότι το πρόβλημα δεν ήταν η μικρή τιμή για το όψιμο καρπούζι, αλλά ότι δεν πουλήθηκε το όψιμο καθόλου. Και εδώ η Πολιτεία θα πρέπει οπωσδήποτε να ενισχύσει τους παραγωγούς αυτούς και να τους δώσει τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν και του χρόνου κι έτσι να στηριχθεί και η τοπική οικονομία και η εθνική οικονομία, η ραχοκοκκαλιά της οποίας είναι ο αγρότης».
«Δεν ξεχωρίζουμε πρώιμα-όψιμα»
Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, δήλωσε:
«Σήμερα είμαστε εδώ στο κάλεσμα του δήμου Πηνειού, του δημάρχου Πηνειού Ανδρέα Μαρίνου, των αντιδημάρχων για το μείζον ζήτημα της αποζημίωσης του καρπουζιού. Είμαι ξεκάθαρος για μία ακόμη φορά ως προς τον τρόπο αποζημίωσης των καρπουζοπαραγωγών λόγω της πανδημίας. Το καρπούζι έπαθε ζημιά από τις αρχές Ιουνίου, έως το τέλος Ιουλίου και έχουμε δύο κατηγορίες: τα υπό χαμηλή κάλυψη και υπαίθρια. Το Υπουργείο λέει μέχρι στιγμής τα υπό χαμηλή κάλυψη, έπαθαν ζημιά. Εμείς συγκεντρωθήκαμε εδώ για να τεκμηριώσουμε και να μαζέψουμε υπογραφές, ώστε να εξηγήσουμε ότι η ζημιά είναι και για τα υπαίθρια καρπούζια. Είναι δίκαιο το αίτημα των παραγωγών που είναι σήμερα εδώ συγκεντρωμένοι κι εγώ είμαι στο πλευρό τους και μάλιστα είμαι αποφασισμένος το επόμενο διάστημα, τις επόμενες μέρες να συναντηθούμε εκ νέου με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με όλους εδώ τους φορείς. Οι αγρότες μας το έχουν ανάγκη αυτή τη στιγμή. Οι καρπουζοπαραγωγοί μας έπαθαν ολέθρια ζημιά. Δεν πρέπει να τους ξεχωρίζουμε. Θα πρέπει να δούμε και αυτούς που έχουν πάθει πραγματική ζημιά και βάσει αποζημιώσεων. Αυτή είναι η πρότασή μου και αυτή πιστεύω να περάσει στο Υπουργείο τελευταία στιγμή. Να το καταλάβει και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ Βορίδης, αλλά και οι υπηρεσίες του που αυτή τη στιγμή αντιστέκονται και δεν θέλουν να αποζημιωθούν τα υπαίθρια καρπούζια»