Ο Δήμος Πηνειού γιόρτασε με λαμπρότητα την 197η Επέτειο της Μάχης του Βαρθολομιού (9-11 Νοεμβρίου 1825) σήμερα Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και  Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανασίου και συνιερουργούντων του αρχιμανδρίτη π. Φιλάρετου Σπανόπουλου και ιερέων της τοπικής Εκκλησίας.

Λίγο πριν την Δοξολογία ο κ. Ανδρέας Μαρίνος προσφώνησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας κ. Αθανάσιο, ο οποίος τέλεσε την πρώτη του Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Δήμο Πηνειού, λέγοντας μεταξύ άλλων:  «Ως Δήμαρχος Πηνειού ανταποκρίνομαι στο προσκλητήριο συνοδοιπορίας και συνεργασίας που απευθύνατε την ημέρα της ενθρονίσεώς σας από την πολυεύθυνη θέση του Πνευματικού μας Πατέρα και είμαι βέβαιος ότι θα είστε άξιος συνεχιστής του προκατόχου σας. Ο Δήμος Πηνειού, οι κάτοικοί του γυναίκες και άνδρες, νέες και νέοι, μέλη του Χριστεπώνυμου πληρώματος της Εκκλησίας μας, σας καλωσορίζουμε ευχόμενοι το ποιμαντορικό σας έργο να είναι πλούσιο, σε μια εποχή μεγάλων προβλημάτων αλλά και προσδοκιών για την κοινωνία μας».

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος προσέφερε στον Σεβασμιώτατο εκ μέρους του Δήμου Πηνειού Αρχιερατικό εγκόλπιο.

Ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο του Οπλαρχηγού Βέρρα, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρα και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο, τον πρόεδρο του ΔΣ Πηνειού, τον πρόεδρο της Κοινότητας Βαρθολομιού, βουλευτές και εκπροσώπους συλλόγων και φορέων. Η Επέτειος ολοκληρώθηκε με παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας υπό τους παιάνας της Φιλαρμονικής Βαρθολομιού και με την Γαλανόλευκη να κυματίζει ψηλά.

«Σήμερα αποτίουμε  τον επιβαλλόμενο φόρο τιμής στην Ιερή Μνήμη των Προγόνων μας, που  πολέμησαν, με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, τους εχθρούς του Εθνεγερτικού Αγώνα του 1821. Και έπεσαν όλοι, πλην ενός, στην Μάχη του Βαρθολομιού, μένοντας έτσι πιστοί στο πνεύμα και την παρακαταθήκη των Θερμοπυλών, που διαχρονικά εμπνέει εμάς, τους Έλληνες. Επέτειοι όπως η σημερινή στέλνουν ηχηρά μηνύματα εκεί που πρέπει », δήλωσε σε εκπροσώπους των ΜΜΕ μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Δήμαρχος κ. Ανδρέας Μαρίνος.

Την Επέτειο τίμησαν με την παρουσία τους: η βουλευτής ΝΔ κ. Δ. Αυγερινοπούλου, ο βουλευτής ΝΔ κ. Α. Νικολακόπουλος, ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ κ. Μ. Κατρίνης, εκπρόσωπος του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Καλαματιανού, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Δ. Νικολακόπουλος, ο πρόεδρος ΔΣ Πηνειού κ. Σ. Βασιλείου, ο τ. βουλευτής κ. Μ. Μπαλαούρας, πρ. δήμαρχοι, ο πρόεδρος του ΝΠ Πολιτισμού κ. Δ. Βασιλόπουλος (διοργανωτής της εκδήλωσης), ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι ΤΚ, το πολιτικό στέλεχος της ΝΔ κ. Ελ. Βαρουξής,  εκπρόσωπος του Αστυνομικού Σταθμού Βαρθολομιού, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, εκπαιδευτικοί κ.α.