Στα έργα και τις δράσεις που έγιναν τον πρώτο χρόνο της θητείας του αλλά και σε εκείνα που προγραμματίζει αναφέρεται ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος:
«Ο κορωνοϊός δημιούργησε την πρώτη χρονιά προβλήματα αφού ακυρώσαμε σειρά ομιλιών και εκδηλώσεων όπως τα «Ανθεστήρια», ωστόσο σημασία έχει να ξεπεράσουμε τη δύσκολη αυτή κατάσταση.
Μελέτες και εντάξεις έργων
Υποδεχόμαστε τον δεύτερο χρόνο της θητείας μας με πολλές μελέτες οι οποίες θα έχουν αντίκρυσμα και πολλές εντάξεις έργων. Τα καλά έρχονται και έρχονται μέσα στο 2020 διότι αφειδώς και ανελλιπώς εργάζεται ο δήμαρχος, η Δημοτική Αρχή η Τεχνική υπηρεσία, η Οικονομική υπηρεσία και γενικότερα οι υπηρεσίες του δήμου μας οι οποίες στέκονται δίπλα στον συνδημότη μας, δίπλα στο πρόβλημά του και αυτός είναι ο λόγος που θεσπίσαμε την «Ημέρα του Δημότη». Δίνουμε καθημερινά αγώνα για την ποιότητα ζωής των δημοτών.
Βασική προτεραιότητα το νερό
Με συντονισμένες δράσεις λύσαμε ζητήματα της υδροδότησης, ωστόσο ακόμη έχουμε προβλήματα για τα οποία προσβλέπουμε σε επίλυση. Αγοράζουμε αγροτεμάχιο που εφάπτεται του υδατόπυργου στη Γαστούνη για ανόρυξη γεώτρησης, έτσι ώστε να είναι μικρό το κόστος μεταφοράς του νερού αλλά και για να έχουμε συγκεντρωμένο όλο το νερό εκεί καθώς προσβλέπουμε σε δεύτερο στάδιο στη διύλιση και στην επεξεργασία του νερού, ώστε να είναι πόσιμο. για τους κατοίκους της Γαστούνης και του Βαρθολομιού. Θα υπάρξει σχετική μελέτη για τη διύλιση, ενώ θα δούμε τι πρέπει γίνει και στο Τραγανό αλλά και σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα, ώστε να δώσουμε πόσιμο νερό σε όλους τους κατοίκους. Η ΔΕΥΑΠ είναι έτοιμη και εκτιμώ ότι από 1.1.2021, η επιχείρηση θα λειτουργήσει με αρμοδιότητα, τον Βιολογικό καθαρισμό, το νερό και θα δούμε και το θέμα της καθαριότητας».
Επίκεντρο ο Άνθρωπος
Προωθούμε τη διάδοση της ιδέας της προσφοράς οργάνων και ιστών με το άνοιγμα σελίδας δωρητών, στη μνήμη του παιδιού μας, του Αβραμίδη, όπου πρώτος υπέγραψα εγώ, ενώ έχουν ακολουθήσει πάρα πολλοί. Με την ιστοσελίδα του Δήμου θα το δουλέψουμε ακόμη περισσότερο, διότι επιθυμούμε να είμαστε ο πρώτος δήμος της χώρας –αναλογικά- σε αριθμό δωρητών οργάνων.
Προχωρούμε στη δημιουργία Συλλόγου Αιμοδοσίας σε συνεργασία με το ΚΥ, με τις Μονάδες Υγείας του Νομού και τους προέδρους των ΔΔ.
Λειτουργεί το Ιατρείο Προληπτικής Ογκολογίας με τον Παναγιώτη Γκινόπουλο, ο οποίος έρχεται ανελλιπώς κάθε Σάββατο και προσφέρει αδαπάνως τις υπηρεσίες του στο δήμο. Παράλληλα θα λειτουργήσει και το Κοινωνικό Ιατρείο, γιατί συνάνθρωποί μας το έχουν ανάγκη. Σε αυτό κάνουν σημαντική δουλειά ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Θοδωρής Θεοδωρακόπουλος εθελοντής γιατρός κα αυτός του Κοινωνικού Ιατρείου και ο Γιώργος Παναγούλιας, και αυτός εξαίρετος συνεργάτης μου. Και οι δύο κάνουν μία πολύ σοβαρή προσπάθεια ώστε να λειτουργήσει σύντομα το Κοινωνικό Ιατρείο».
Δημοτική Αστυνομία
Λόγω της ανεπαρκούς αστυνόμευσης και της αυξημένης παραβατικότητας στην περιοχή μας, με γενναίο αίσθημα ευθύνης αλλά και με κόστος για τα οικονομικά του δήμου προχωράμε στη δημιουργία Δημοτικής Αστυνομίας. Τροποποιούμε τον κανονισμό, ώστε τη μία θέση που προβλεπόταν μέχρι σήμερα για τη Δημοτική Αστυνομία, η οποία δεν λειτούργησε ποτέ, να γίνουν 5 ή 6, με σκοπό να προσδώσουμε αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες.
Ιστορία και Παράδοση
Έχουμε κάνει πολλά πράγματα στον τομέα των συντηρήσεων και των αναπλάσεων και σε Μνημεία όλων των δημοτικών διαμερισμάτων και μέσα στη Γαστούνη, όπως το Μνημείο των πεσόντων στην Κύπρο, η Αγία Τράπεζα του παλαιού ναού του Αγίου Νικολάου, το Μνημείο στη λάκκα του Σισσίνη με την αναβάθμιση της περιοχής και τη δημιουργία του Πάρκου Ειρήνης. Επίσης ανακατασκευάζεται το Μνημείο της οικογένειας Σισσίνη. Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής διατέθηκε ποσό για τη δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου του Σιμίζα, το οποίο θα φιλοξενηθεί στον χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου, μαζί με το Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας. Φιλοδοξία μας είναι σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα να υπάρχει ένα λαογραφικό μουσείο, πέρα από τα σημαντικά Λαογραφικά που διαθέτουμε όπως αυτό της Αγίας Μαύρας και εξάρω την συμβολή του Γρηγόρη Γιαννακόπουλου».
Κτηνιατρικό Κέντρο
Σύντομα θα γίνουν τα εγκαίνια του Κτηνιατρικού Κέντρου, μιας δομής της Περιφέρειας ΔΕ, η οποία θα στεγάζεται στη Γαστούνη και ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη. Είναι έτοιμο και το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως θα λειτουργήσει και το φυτώριο, για το οποίο σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις.
Οδοφωτισμός
Έχει ολοκληρωθεί μελέτη οδοφωτισμού, σύμφωνα με την οποία ο Δήμος θα έχει εξοικονόμηση ενέργειας έως 70%. Θα έχουμε, δηλαδή, διπλό φως και 70% οικονομικό όφελος. Η σχετική ανάθεση θα γίνει με μειοδοτικό διαγωνισμό διάρκειας 12 ετών.
Έτοιμοι για τη σχολική χρονιά
Ο δήμος είναι πανέτοιμος για την νέα απαιτητική σχολική χρονιά. Συζητήσαμε με τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νίκο Κλάδη, και σύντομα θα μας επισκεφθεί και ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας , ο Γιώργος Φωτεινόπουλος.
Σε ότι αφορά στο Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού, το κόσμημα του Νομού, η σχετική μελέτη έχει παραδοθεί στις «Κτιριακές Υποδομές», οι οποίες εκπονούν την οικοδομική άδεια, η ανταπόκριση της Περιφέρειας ήταν άμεση και το έργο είναι έτοιμο να χρηματοδοτηθεί.
Στο 2ο Δημοτικό στη Γαστούνη έχει ξεκινήσει καλά η ανάδοχος εταιρεία, το θέμα είναι η χρηματοδότηση. Ζητούμε κατ’ εξαίρεση χρηματοδότηση για το συγκεκριμένο έργο, για να μπορέσει να προχωρήσει η εκτέλεσή του. Είναι και για μας στοίχημα να ολοκληρωθεί γρήγορα το έργο αυτό.
Αγγινάρα-Βαρθολομιό
Στα έργα ανάπλασης της Αγγινάρας τα βήματα είναι γοργά, η πίεση από την πλευρά μου και από την πλευρά του αρμόδιου αντιδημάρχoυ, Σπύρου Βασιλείου αλλά και της Δημοτικής Αρχής προς την εταιρεία που εκτελεί το έργο, είναι μεγάλη και θεωρώ ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί και οι τσιμεντοστρώσεις στα πεζοδρόμια, έτσι ώστε αποφύγουμε πλημμυρικά φαινόμενα.
Δημιουργήσαμε το καλτσέτο στο Βαρθολομιό, ένα έργο που «προαναγγέλλει» τη δημιουργία Πάρκου στην περιοχή, μια πρωτοβουλία που πήραμε όλοι μαζί με την ουσιαστική βοήθεια του δημοτικού συμβούλου Άγγελου Μπράτη.
Τόπο στα νιάτα
Συγκροτήσαμε το Δημοτικό Συμβούλιο των Νέων, εκεί όπου θα παραδώσουμε τη σκυτάλη σε πολλούς νέους συνεργάτες, οι οποίοι θα αναλάβουν τις τύχες του δήμου, έτσι ώστε να μην έχουμε τα φαινόμενα της στείρας αντιπολίτευσης αλλά της δημιουργικής προσπάθειας και της συναντίληψης όπου απαιτείται.
Εύχομαι στη νέα γενιά που θα αναλάβει όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου, να έχει μια αντιπολίτευση που δεν θα μοιάζει καθόλου με εκείνη που έχω εγώ σήμερα. Η πρακτική η οποία τηρείται σήμερα από την αντιπολίτευση είναι πρακτική νηπιαγωγείου».